A Népmese Napja

A NÉPMESE  NAPJA

 „ A népmese az olvasás táltos lova”

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. Az ünnep jelmondata:

„A népmese az olvasás táltos lova.” Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermekkorban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai.

TÁLTOS PARIPA

A táltos paripa különleges ló, varázserővel rendelkező csodálatos lény. Érti az emberi beszédet, sőt beszél is. A jövőbe lát, az eseményeket előre látja. Segíti a hőst, tanácsot ad neki. A táltos ló képes a levegőbe emelkedni, „csillagrúgó mén”, de a földalatti világba is villámgyorsan elviszi gazdáját, hihetetlenül gyors. Természetfeletti erejével megsegíti, magával ragadja gazdáját országokon át, senki utol nem érheti. Viszi hősét küzdeni a sárkányok ellen, segíti a párviadalokban.

Tudja alakját változtatni, és ritkábban újjáéledésre is képes.

Népmeséink „táltos paripája” ­ melyet a legkisebbik királyfi rendszerint sovány, gondozatlan, vén gebe formájában talál meg, de mihelyt parázzsal eteti meg, azonnal gyönyörűszép, szárnyas paripává változik ­ az emberi lélek mélyén rejtőző nemes tulajdonságok szimbóluma. Ezek a mélyen rejtőző tulajdonságok akkor kerülhetnek felszínre, ha „parázzsal”, tűzzel etetjük az emberi lelket.”